Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Τη Δευτέρα «κληρώνει» για τα ελληνικά CDS


Τη Δευτέρα θα προσδιοριστούν τα ποσά που θα λάβουν οι κάτοχοι CDS ελληνικών ομολόγων.

Κατά τη διάρκεια δημοπρασίας, οι επενδυτές θα πληροφορηθούν για τα ποσά που θα εισπράξουν, μετά την ανακήρυξη της ISDA ότι το PSI συνιστά «πιστωτικό γεγονός» και ως εκ τούτου, ενεργοποιείται η πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) των ελληνικών κρατικών ομολόγων.


Συνολικά, εκτιμάται ότι οι κάτοχοι των CDS θα λάβουν περίπου 2,5 δισ. ευρώ, ένα ποσό πολύ χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και τις ανησυχίες που τις συνόδευαν, καθώς δεν έλειπαν αυτοί που προέβλεπαν ότι σε μια τέτοια περίπτωση υπήρχε κίνδυνος για την κατάρρευση του ευρώ.

Υποχώρησαν οι φόβοι

Όπως αναφέρει το Reuters, στο παρελθόν εκδηλώθηκαν μεγάλοι φόβοι για την πυροδότηση των CDS, τα οποία είχαν «δαιμονοποιηθεί» για το ρόλο τους στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Αναλυτής τράπεζας του Λονδίνου, σχολιάζει στο πρακτορείο: «Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό σε μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης. Αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός εάν σκεφτούμε από πού ξεκινήσαμε. Έχουμε κάνει μια στροφή 180 μοιρών: η ΕΚΤ δεν ήθελε ποτέ να συμβεί αυτό».
Πάντως, η πληρωμή των ασφαλίστρων όπως όλα δείχνουν δεν θα επιβεβαιώσει τους φόβους για χάος, καθώς τα ποσά που θα καταβληθούν θα είναι σχεδόν αμελητέα έναντι των ζημιών που προκάλεσε στους επενδυτές το PSI.

Δυσκολίες για το ελληνικό χρέος

Ωστόσο, παρά το PSI, το ποσό που θα καταβληθεί στους κατόχους ασφαλίστρων αναμένεται ότι θα δείξει την πεποίθηση της αγοράς ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν εξασφάλισε τη δημοσιονομική σταθερότητα της Ελλάδας.

«Η διαγραφή 100 δισ. ευρώ χρέους είναι θετικό βήμα. Η χώρα βρίσκεται και πάλι στην αρχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να θέσει το χρέος της σε βιώσιμη τροχιά», υποστήριξε ο διευθυντής της Swordfish Research, Γκάρι Τζένκινς.

Η δημοπρασία της Δευτέρας

Τη Δευτέρα, αγοραστές και πωλητές CDS θα συμμετάσχουν σε μια πολύπλοκη δημοπρασίαστην οποία τα ομόλογα αγοράζονται και πωλούνται προκειμένου να καθοριστεί μια τελική τιμή ή «ποσοστό επανάκτησης» για τα ελληνικά ομόλογα.

Με βάση το συγκεκριμένο ποσοστό, οι κάτοχοι των συμβολαίων CDS θα λάβουν μετρητά ως αποζημίωση για τις ζημίες που υπέστησαν μετά την απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατείχαν.

Με βάση την τρέχουσα αξία των ελληνικών ομολόγων, το ποσοστό επανάκτησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 23%. Δηλαδή, ένας κάτοχος ασφαλίστρων αξίας 10 εκατ. δολαρίων θα λάβει 7,7 εκατ. δολάρια από αυτόν που του πούλησε το CDS.

Συνολικά, η καθαρή αποζημίωση θα μπορούσε να φθάσει στα 2,5 δισ. δολάρια βάσει της καθαρής αξίας των CDS που έχουν εκδοθεί και ανέρχεται στα 3,18 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Κεντρικό Αποθετήριο και Γραφείο Εκκαθαρίσεως χρηματιστηριακών συναλλαγών (DTCC).

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Citigroup, η δημοπρασία θα δώσει ευκαιρία σε αρκετούς να πουλήσουν ή να αγοράσουν τίτλους σε δίκαιη τιμή.
Τα τελικά αποτελέσματα της δημοπρασίας αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ οι τελικές πληρωμές θα διακανονιστούν στις 26 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: newscode.gr