Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Νέο πρόεδρο βγάζει η Γερμανία


Σήμερα η εκλογή του νέου Ομοσπονδιακού Προέδρου, με επικρατέστερο τον...
σοσιαλδημοκράτη Γιοάχιμ Γκάουκ που στηρίζεται από πέντε κόμματα
Τις ψήφους 621 από τα 1240 μέλη της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Γερμανίας θα χρειαστεί σήμερα για την εκλογή του ο νέος Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της χώρας.

Η διαδικασία στη Βουλή αναμένεται να είναι τυπική, καθώς ο Γιοάχιμ Γκάουκ έχει προταθεί ως υποψήφιος από τους Χριστιανοδημοκράτες και του Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), αλλά και από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους. Υποψήφια του κόμματος "Η Αριστερά" (Die Linke) είναι η Μπεάτε Κλάρσφελντ, ενώ το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα έχει προτείνει τον Όλαφ Ρόζε.
Η κοινοβουλευτική πάντως δύναμη των κομμάτων εγγυάται ότι ο κ. Γκάουκ θα εκλεγεί στην πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που προβλέπονται. Στην εκλογή του 2010, ως υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, είχε χάσει από τον υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος υποχρεώθηκε τον περασμένο μήνα σε παραίτηση από το αξίωμα, μετά την εντολή του Εισαγγελέα για την διενέργεια έρευνας γύρω από τις αποκαλύψεις περί διαφθοράς.
Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση αποτελείται από τα 620 μέλη της Μπούντεσταγκ και από άλλους 620 εκπροσώπους των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας. Εκτός από τους πολιτικούς, συμμετέχουν και προσωπικότητες από τον χώρο των Τεχνών, των Επιστημών και του Αθλητισμού. Στην ψηφοφορία θα λάβει μέρος, μεταξύ άλλων, ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής της Ελλάδας Ότο Ρεχάγκελ, ο οποίος είναι τώρα προπονητής στη Χέρτα Βερολίνου.
Προκειμένου να συγκληθεί η Συνέλευση απαιτούνται έξοδα ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ στην Ομοσπονδιακή Βουλή πρέπει να γίνουν σημαντικές μετατροπές ώστε να υπάρχει χώρς για όλους. Ενόψει της σημερινής διαδικασίας πάντως έχει ανακύψει και ζήτημα πρωτοκόλλου, σε ό,τι αφορά τη θέση του επικρατέστερου υποψηφίου.
Ο κ. Γκάουκ έχει προταθεί από πέντε κόμματα, οπότε δεν μπορεί να καθίσει με τους βουλευτές ενός από αυτά, ενώ στην περίπτωση που καθίσει στις θέσεις των επισκεπτών, θα βρεθεί δίπλα στον υποψήφιο της ακροδεξιάς. Το πιθανότερο είναι ότι θα καθίσει τελικά μαζί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πριν από ενάμιση χρόνο έκανε το παν προκειμένου να εμποδίσει την εκλογή του.

ΠΗΓΗ:24wro.blogspot.it