Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού


Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά και δημιουργικά... κομμάτια της μεγάλης γιορτής της Πάτρας.
Τα καρναβαλικά άρματα... διαπνέονται από σατιρική αύρα, σφραγίζονται από το υψηλό ποιοτικό επίπεδο και την άρτια τεχνική των δημιουργών τους και συνδυάζουν τη διαχρονικότητα του καρναβαλικού πνεύματος με την επικαιρότητα των θεμάτων, που
συχνά αντλούνται από τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των καιρών. Είναι αυτά που αφήνουν άριστες εντυπώσεις και ξεχωρίζουν στις μεγάλες παρελάσεις του Καρναβαλιού.

Οι περίτεχνες δημιουργίες των καλλιτεχνών του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων (υπεύθυνος: Πέτρος Βρυώνης) δίνουν το αυθεντικό καρναβαλικό χρώμα και φωταγωγημένες θα προσφέρουν αξέχαστες φαντασμαγορικές βραδιές στους θεατές (το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου και ώρα 18.30 στην νυχτερινή παρέλαση), ενώ θα μαγνητίσουν τα βλέμματα την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου και ώρα 14.30 στη Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού. Σάτιρα, ευρηματικότητα, καλλιτεχνική και δημιουργική έμπνευση στο αποκορύφωμά τους, δίνουν το έναυσμα για ένα αστείρευτο καρναβαλικό γλέντι.

Τα άρματα που φέτος θα παρελάσουν είναι:

-«Καρνάβαλος» Πέτρος Βρυώνης
-Βασίλισσα» Πέτρος Βρυώνης
-«Η εξάρτηση της Ελλάδας» Πέτρος Βρυώνης
-«Το τέρας της Τρόικα» Δημήτρης Ντζουμάνης
-«Ταμείο Αποψίλοσης» Δημήτρης Ντζουμάνης
-«Η Πειρατεία στο Ίντερνετ» Νίκος Λιβάνης-Νεκτάριος Σαρηγιάννης
-«Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα» Νίκος Λιβάνης-Νεκτάριος Σαρηγιάννης
-«Μουσικό Άρμα» Πέτρος Βρυώνης

Επίσης στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής θα παρελάσουν δυο σκαλωτά άρματα και τα άρματα του Καρναβαλιού των Παιδιών που απολαύσαμε στην Παρέλαση των Παιδιών την προηγούμενη Κυριακή:

«Μίνι Καρνάβαλος» Νίκος Λιβάνης
«Πίτερ Παν» Νίκος Λιβάνης
«Κάστρο με δράκο» Παντελής Χατζόπουλος
«Φιγούρες του Παραμυθιού 1: Παντελής Χατζόπουλος
«Φιγούρες του Παραμυθιού 2: Παντελής Χατζόπουλος»

Ο φετινός Καρνάβαλος μεγαλειώδης, εντυπωσιακός, συμβολικός και σατιρικός, φέρει την υπογραφή του Πέτρου Βρυώνη και αντλεί την έμπνευσή του από τα δεινά της οικονομίας, της χώρας και της τσέπης μας, γι’ αυτό δεσπόζουν τα κοφτερά δόντια του. Στο άρμα συνυπάρχουν δυο κόσμοι, ο κόσμος του Βορρά και του Νότου. Ο κόσμος του εύπορου Βορρά στο πίσω μέρος του άρματος εκφράζεται με τα παχύδερμα(ελέφαντες και ρινόκερους), ενώ μέσα από ένα φουγάρο προβάλλει το κεφάλι μιας καμηλοπάρδαλης που ανεβοκατεβαίνει σαν τα spreads.

Ο κόσμος του φτωχού Νότου συμβολίζεται με τέσσερις κότες πάνω σε ισάριθμα καπέλα, που αντιστοιχούν στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ανάμεσα στους δυο αυτούς κόσμους η μορφή του Καρνάβαλου με το κεφάλι με τα κοφτερά δόντια και με τα τεράστια χέρια του τραπεζίτη. Πίσω από το κεφάλι, που στηρίζεται σε μια ρόδα-ρουλέτα της ντροπής, βρίσκεται ένας γερανός σε…οικοδομική δραστηριότητα. Στο μπροστινό μέρος του άρματος την παρούσα και η τρόικα με τη μορφή πονηρής αλεπούς. Μια ξεχωριστή ματιά του Καρναβαλιού της Πάτρας στο πρόσωπο του Καπιταλισμού.

Εντυπωσιακό, καλλιτεχνικό και πολύχρωμο και το άρμα της Βασίλισσας, που δημιούργησε ο Πέτρος Βρυώνης και θα υποδεχτεί την Μαρία Ντάρδα, τη φετινή βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού. Φέτος η βασίλισσα θα κάθεται στο θρόνο της…

«Η εξάρτηση της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του τρίτου άρματος που δημιούργησε ο Πέτρος Βρυώνης παραλληλίζοντας την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας με αυτή του ναρκομανή που παίρνει τις «δόσεις» του. Ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει ενέσεις στην Ελλάδα, που καθισμένη σε έναν βράχο, με δόρυ και ασπίδα, πάνω στην οποία υπάρχει μια κουκουβάγια, ένδειξη σοφίας, προτείνει το χέρι της. Στο πίσω μέρος του άρματος η βουλή ξηλώνεται από αγανακτισμένους και αναρχικούς. Ο Γιώργος Παπανδρέου ντυμένος τσολιάς με αμερικάνικο καπέλο, δυο Παρθενώνες με πωλητήρια και τρία μικρότερα στοιχεία, απρόσωπα, ντυμένα με ρούχα εποχής και μάσκες συμπληρώνουν την εξαιρετική σατιρική σύνθεση.

Το «Τέρας της Τρόικας» σε μια απρόοπτη φανέρωση μας επιφυλάσσει με την κατασκευή του ο Δημήτρης Ντζουμάνης. Ένα τέρας με τα τρία κεφάλια σαν του κέρβερου, που το σώμα του είναι ένα χρηματοκιβώτιο παραφουσκωμένο με χρήματα, με ανθρώπινα πόδια και νύχια πουλιού, είναι αδηφάγο και τρέφεται από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος σκουπίζει ακίνητα και χρήματα για να τα φάει.

Στο «Ταμείο της Αποψίλοσης» του Δημήτρη Ντζουμάνη διαπιστώνουμε ότι μας έχουν πάρει και τα ψιλά, κάτι που φαίνεται και από την ανορθογραφία του τίτλου. Ευτραφής τραπεζίτης γυρίζει ανάποδα δυο φιγούρες που τους πέφτουν τα ευρώ από την τσέπη, ενώ στο άρμα υπάρχουν και οχτώ φιγούρες που τρέχουν για να γλιτώσουν.

Στην «Πειρατεία στο Ίντερνετ» των Νίκου Λιβάνη και Νεκτάριου Σαρηγιάννη βλέπουμε έναν ιντερνετικό πειρατή που αντιπροσωπεύει τον καθένα από μας που αντιπροσωπεύει τον καθένα από εμάς που ασχολείται με το ίντερνετ. Το ίντερνετ είναι ένα εργαλείο κάποιοι το χρησιμοποιούν για καλό και κάποιοι για κακό. Στο μπροστινό μέρος του άρματος συμβολίζονται οι ταχύτητες του ίντερνετ και στο πίσω μέρος δεσπόζει ένα τεράστιο κύμα που συμβολίζει το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Μπροστά του και στην πλάτη του πειρατή βρίσκονται τα εργαλεία Rapidshare και Torrents, που βοηθούν κάθε επίδοξο «πειρατή» να κατεβάσει ότι θέλει από το διαδίκτυο.

Στο σατιρικό άρμα «Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα» των Νίκου Λιβάνη και Νεκτάριου Σαρηγιάννη βλέπουμε τους πολιτικούς και τους εταίρους μας που καθημερινά η μορφή τους μας βομβαρδίζει μέσω της τηλεόρασης. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Πάγκαλος, Σαρκοζί, Μέρκελ, Στρος Καν, Όλι Ρεν και Τόμσεν. Πρόκειται για μια προσπάθεια αφήγησης για το πώς ξεκίνησαν όλοι αυτοί να ασχοληθούν…με την Ελλάδα. Το κομβικό σημείο αυτής της αφετηρίας ήταν και είναι το «φούσκωμα του ελλείμματος του 2009». Τη συνέχεια την ξέρουμε δυστυχώς όλοι μας…

Η συναρπαστική συνέχεια στους δρόμους της Πάτρας…
ΠΗΓΗ: 24wro