Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Κρίσιμη 1η Μαρτίου για την Ελληνική Οικονομία


Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προς το πρώτο τεστ της νέας περιόδου. Ο λόγος αφορά στη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που ορίστηκε για την 1η Μαρτίου, με αντικείμενο την εκτίμηση των πραγμάτων αναφορικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι αν περάσουν αυτές τις εξετάσεις, τότε θα έχουν βάλει τις βάσεις για το πραγματικά κρίσιμο τεστ, που είναι προγραμματισμένο για το τέλος του α’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους.
Όπως, ενδεχομένως,  δεν είναι ευρέως γνωστό, για τότε έχει οριστεί η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα αποφασιστούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την χρονική περίοδο 2013 – 2014. Και όπως είναι φυσικό, η τότε κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, θα κληθεί να περάσει τις πραγματικά δύσκολες εξετάσεις.
Γι αυτό και προϊόντος του χρόνου, αρχίζει να ωριμάζει η σκέψη της παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου έως τότε. Γιατί ποια άλλη, μονοκομματική κυβέρνηση θα αναλάβει το κόστος να ανακοινώσει το νέο πακέτο, που έρχεται τότε;
Και κυρίως να το ψηφίσει στη Βουλή; Υπάρχουν ωστόσο κι άλλες, εναλλακτικές προτάσεις που εξετάζονται (όπως, για παράδειγμα, αυτή της συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), ωστόσο όλα αυτά, στη παρούσα φάση, το μόνο που καταδεικνύουν είναι την πολύ στενή σχέση που θα έχουν στο εξής οι πολιτικές εξελίξεις με τις αντίστοιχες οικονομικές – δημοσιονομικές.
Δεν αποκλείεται, στην πραγματικότητα, οι δεύτερες να καθορίζουν τις πρώτες, σε απόλυτο βαθμό. Έως τότε πάντως, θα πρέπει να μεσολαβήσουν κάποια άλλα, δευτερεύοντα, τεστ, με πρώτο από όλα αυτό το οποίο έχει οριστεί για την 1ηΜαρτίου.
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr