Στην πρωτοβουλία ανταλλαγής υπηρεσιών και αγαθών χωρίς χρήματα είναι αφιερωμένο το σημερινό άρθρο του Jon Henley της Guardian.
Μετά την Αθήνα και τα εκτενή ρεπορτάζ του για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, ο δημοσιογράφος επισκέφτηκε το Βόλο όπου γνώρισε το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία κατοίκων της Μαγνησία να αναπτύξουν ένα σύστημα για ανταλλαγές υπηρεσιών και προϊόντων μεταξύ των μελών του, χρησιμοποιώντας ως μέσον τη λεγόμενη Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ), καταργώντας το ευρώ από τις συναλλαγές του.
«Τις τελευταίες εβδομάδες ο Θεόδωρος Μαυρίδης αγόρασε φρέσκα αυγά, τσίπουρο (τοπικό ποτό: προσέξτε), φρούτα, ελιές, λάδι, μαρμελάδα και σαπούνι. Επίσης, έλαβε νομικές συμβουλές και απόλαυσε τις υπηρεσίες ενός λογιστή που τον βοήθησε με την φορολογική δήλωση», αναφέρει ο δημοσιογράφος, που αν κρίνουμε από το σχόλιό του για το τσίπουρο... καλοπέρασε!
Και όλα αυτά δεν του κόστισαν ούτε ένα ευρώ γιατί προηγουμένως είχε κάνει δωρεάν ηλεκτρολογικές εργασίες και επισκευές για κάποια από τα άλλα 800 μέλη του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας.
Στη συνέχεια του άρθρου, ο δημοσιογράφος αναφέρει εντυπωσιασμένος πολλά άλλα παραδείγματα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών, κλείνοντας με μια φράση της Μαρίας Χούπη, από τα πρώτα μέλη αυτού του κινήματος:
«Δεν είσαι φτωχός όταν δεν έχει λεφτά. Είσαι φτωχός όταν δεν έχεις τίποτα να προσφέρεις. Εκτός από τους ηλικιωμένους και τους άρρωστους, στους οποίους θα έπρεπε όλοι να προσφέρουμε», δήλωσε στην Guardian.
ΠΗΓΗ: newscode.gr