Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Γ. Παπανδρέου: Μέρκελ-Σαρκοζί γνώριζαν για το δημοψήφισμα

Πικρία για την Άνγκελα Μέρκελ και το Νικολά Σαρκοζί εκφράζει ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Les Echos».Σύμφωνα με τον τέως πρωθυπουργό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος γνώριζαν την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, παρά την έκπληξη που εξέφρασαν φαινομενικά, λίγο πριν τη Σύνοδο της G20.



Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Γιώργος Παπανδρέου «δεν φαίνεται να έχει καταβληθεί ιδιαίτερα από την απίστευτη πίεση στους ώμους του καθ' όλη τη διάρκεια των δύο χρόνων χρηματοπιστωτικής κρίσης», αλλά και από την αναγκαστική παραίτηση στην οποία οδηγήθηκε όταν ανακοίνωσε την απόφασή του για δημοψήφισμα.

Ο τέως πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το κόμμα του έκανε σφάλματα όταν ξέσπασε η κρίση, τα οποία αποδίδει στην κακοδιαχείριση, την απουσία επίβλεψης των αγορών και την ατελή νομισματική ένωση.

Ο Σαρκοζί έσπειρε τον πανικό

«Αν υπήρχε στην Ευρώπη ένα σύστημα νομισματικού ελέγχου, δεν θα είχα κληρονομήσει ποτέ ένα τέτοιο έλλειμμα» υποστηρίζει, κατηγορώντας την Ευρώπη για έλλειψη πρόνοιας όσον αφορά χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, από την αρχή πρότεινε στους εταίρους την έκδοση ευρωομολόγων. Παρότι η χώρα μας μείωσε το έλλειμμα κατά 5,5% του ΑΕΠ σε ένα χρόνο, ο Νικολά Σαρκοζί, με τις δηλώσεις του στη Ντοβίλ «έβαλε φωτιά» στις αγορές, σπέρνοντας πανικό.

Ο κ. Παπανδρέου καταγγέλλει στη συνέντευξή του ότι όλο αυτό το διάστημα, υπήρχε σχέδιο Β και σχέδιο Γ για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σωστή απόφαση το δημοψήφισμα

Παράλληλα, ο τέως πρωθυπουργός είναι αμετανόητος για την απόφασή του για δημοψήφισμα, κάνοντας λόγο για μια σωστή απόφαση.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι για την απόφασή του είχε ενημερώσει τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μάνουελ Μπαρόζο, τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τον Ιούνιο του 2011. Ωστόσο πριν το καθοριστικό G20, καίτοι γνώριζαν, «όλοι αυτοί έκαναν ότι εξεπλάγησαν».

πηγη: newsbomb.gr