Η οικονομία συρρικνώνεται, η ρευστότητα εξαφανίζεται, ωστόσο η φοροδιαφυγή αυξάνεται. Πώς γίνεται αυτό;...
Το συγκεκριμένο γρίφο καλείται να λύσει η Κομισιόν, η οποία έκανε τις παραπάνω διαπιστώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Κοινή είναι η αίσθηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι μπορεί η παραοικονομία να μειώθηκε στη χώρα μας, αλλά δεν εξαλείφθηκε.
Αντιθέτως, είναι εδώ και παραμένει «ζωντανή».
Γι αυτό και πιέζει προς την κατεύθυνση των φορολογικών αλλαγών, το ταχύτερο δυνατό, με στόχο, μεταξύ άλλων, την οριστική και πλήρη κατάργηση όλων των ειδών των φοροαπαλλαγών, των αλλαγών στους συντελεστές του ΦΠΑ και στη συνέχιση της μάχης κατά της διαφθοράς, η οποία αποδεικνύεται Λερναία Ύδρα.
Αλλά και πάλι, αν κανείς ρωτήσει τα αρμόδια στελέχη της Κομισιόν, δεν είναι καθόλου σίγουρα ότι κατ αυτόν τον τρόπο θα πολεμηθεί το φαινόμενο, το οποίο ουσιαστικά ευθύνεται για ένα μεγάλο κομμάτι της κακοδαιμονίας και του μαύρου χρήματος στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά σε αυτό το τελευταίο υπολογίζεται ότι σήμερα έχει πέσει πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα των 45 δις ευρώ, όπου υπολογίζεται ότι διαμορφώνονταν στο ξεκίνημα της παρούσας κρίσης.
Ωστόσο διατηρείται σε τέτοια επίπεδα που εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη για την ανάκαμψη της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, λειτουργούν και ως «λίπος» για μεγάλα κοινωνικά στρώματα, τα οποία δέχθηκαν πολύ μεγάλες επιθέσεις στα εισοδήματα τους το τελευταίο 18μηνο και κατ αυτόν τον τρόπο τώρα ανταπεξέρχονται στις τρέχουσες ανάγκες τους, τόσο απέναντι στο κράτος όσο και στην καθημερινότητα τους. Κάπως έτσι επιβιώνει σήμερα ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Μέσα στην …αντίφαση.
ΠΗΓΗ: 24wro