Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Πέντε εκατομμύρια ευρώ χωρίζουν τις τράπεζες από την κρατικοποίηση τους


Πέντε εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το ποσό το οποίο υπολογίζεται ότι θα πρέπει να βρουν και να «βάλουν» στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, οι βασικοί τους μέτοχοι αν θέλουν να διατηρήσουν το ανεξάρτητο του χαρακτήρα τους και τη λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.


Αλλιώς παραμονεύει ο κίνδυνος της κρατικοποίησης, ο οποίος, αυτή τη φορά, είναι περισσότερο έντονος κι ορατός από ποτέ. Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που έχει «περάσει» κι απ την Τράπεζα της Ελλάδας, οι νυν μέτοχοι θα πρέπει να συμβάλλουν με το 10%, τουλάχιστον, του συνολικού ποσού που θα απαιτηθεί για την ολική ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις από το PSI και την Blackrock.

Υπολογίζεται, λοιπόν ότι ο συνολικός λογαριασμός θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα 45 δις ευρώ κι ενδεχομένως να ακουμπήσει τα 50 δις ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, τα 5 δις ευρώ είναι το μίνιμουμ της συμμετοχής των νυν μετόχων, οι οποίοι θα πρέπει και να τα βρουν και πάση θυσία να τα δώσουν για να ολοκληρωθούν ομαλά οι αυξήσεις κεφαλαίου. Και το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι: από πού θα βρεθούν τόσα λεφτά, υπ αυτές τις έντονα αρνητικές συνθήκες;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μεγάλη «ανάσα» αναμένεται από τους ξένους εταίρους, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση της Alpha Bank από το Κατάρ και της Πειραιώς από την Τσεχία. Όμως, και πάλι κανείς δεν μπορεί να είναι εκ των προτέρων σίγουρος για τη στάση των ξένων επενδυτών, οι οποίοι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις γενικότερες συνθήκες αλλά και τις προοπτικές της χώρας όπου καλούνται να επενδύσουν περαιτέρω.

Κι ασφαλώς, οι ελληνικές δεν είναι οι ιδανικότερες το τελευταίο διάστημα. γι αυτό κι όσο θα περνάει ο καιρός και θα πλησιάζει ο Σεπτέμβριος, η αγωνία θα κορυφώνεται.

ΠΗΓΗ: newscode.gr