Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Το χαρτί του Κώστα Σημίτη ρίχνει στο τραπέζι ο Ευ. Βενιζέλος

Το πλαίσιο της συνεργασίας και της πιθανής επανενεργοποίησης του πρώην πρωθυπουργού θα συζητηθεί σε συνάντηση που θα έχουν οι κύριοι Βενιζέλος και Σημίτης την επόμενη εβδομάδα.Ο Κώστας Σημίτης είναι ένας από τους «άσσους» που θα ρίξει στο τραπέζι ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην προσπάθεια ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ.



Ο πρώην πρωθυπουργός είχε έρθει σε σύγκρουση με τον κ. Παπανδρέου ο οποίος τον είχε απομακρύνει ουσιαστικά από το ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σημίτης είχε αποφύγει να εμφανιστεί ή να πάρει ενεργά μέρος στη προεκλογική εκστρατεία του 2009.

Άλλωστε η ρήξη στις σχέσεις τους ήταν οριστική όταν ο κ. Παπανδρέου του έστειλε την περίφημη επιστολή τον Ιούνιο του 2008 στην οποία ανέφερε: «Δεν μπορείς να προσμετρείσαι και να συγκαταλέγεσαι στην συντεταγμένη δύναμη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Σεβόμενος την ιστορία, την προσφορά σου και την κοινή μας πορεία, δε θα κινήσω την τυπική διαδικασία προς τον Πρόεδρο της Βουλής όπως θα έκανα για οποιοδήποτε άλλο στέλεχος».
Ο Κώστας Σημίτης, σε συζητήσεις με πολιτικούς του φίλους τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την πολιτική και τις επιλογές του κ. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργού.

Η ανάδειξη του κ. Βενιζέλου στη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί νέα δεδομένα. Υποστηρικτές και στενοί συνεργάτες του κ. Σημίτη στηρίζουν τον Ε. Βενιζέλο ενώ σε προσωπικό επίπεδο οι σχέσεις του πρώην Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Οικονομικών είναι άριστες.

Ενεργοποίηση

Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι η ενεργοποίηση του Κώστα Σημίτη θα βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ να αναπληρώσει τις μεγάλες απώλειες που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις. Στην προοπτική αυτή συναινούν και υπερθεματίζουν η κ. Α. Διαμαντοπούλου, ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Χ. Βελερής.

Παράλληλα η επιστροφή του, θα λειτουργήσει καταλυτικά και για την επιστροφή στελεχών που απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ όπως ο κ. Γ. Φλωρίδης.

Πιστεύουν ότι η παρουσία του κ. Σημίτη, κοντά στην νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να ανακόψει τις διαρροές προς τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη και να προσελκύσει ψηφοφόρους από την αστική τάξη.Άλλωστε κατά το παρελθόν αποδείχθηκε η διείσδυση που είχε ο Κ. Σημίτης σε ένα τμήμα της Κεντροδεξιάς.

Αυτό που μένει ανοικτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα περάσει η εικόνα της ενεργοποίησης του Κ. Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ.

Πολλοί θα ήθελαν τον κ. Σημίτη ως πρωθυπουργό μίας κυβέρνησης συνεργασίας ή εθνικής ενότητας ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Θεωρούν μάλιστα ότι σε ένα κυβερνητικό σχήμα με τον κ. Σημίτη επικεφαλής θα μπορούσε να συμμετέχει και η ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη.

Υπάρχουν εισηγήσεις για να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ αλλά όλα θα ξεκαθαριστούν σε συνάντηση που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα οι κύριοι Βενιζέλος και Σημίτης.

Έχοντας διατελέσει 8 χρόνια Πρωθυπουργός, ο κ. Σημίτης διαμηνύει ότι δεν είναι αυτοσκοπός για τον ίδιο η επιστροφή στη Βουλή. Το βέβαιο είναι ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε επιστροφή του πρώην Πρωθυπουργού στο ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr