Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

«Καμπανάκι» για τη γρίπη που σαρώνει

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το υπουργείο Υγείας για τη γρίπη που βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας. Μάλιστα, στο πέρασμά της έχει αφήσει πίσω της, μέχρι στιγμής, 17 νεκρούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά.Την ίδια ώρα «πυρετώδης» είναι η κατάσταση στα ιατρεία, καθώς οι επισκέψεις ασθενών έχουν φθάσει σε ύψη ρεκόρ. Οι επιστήμονες επισημάνουν μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες και συνιστούν εμβολιασμό σε όλα τα άτομα.



Συναγερμός στο Υπουργείο Υγείας

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας, καθώς ο ιός της γρίπης παρουσιάζει έξαρση την τελευταία εβδομάδα. Μάλιστα, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας, κατά τη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε ότι η γρίπη καθυστέρησε να εκδηλωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς αυτό σημαίνει πως η γρίπη θα συνεχίσει να «χτυπάει» για περίπου έναν μήνα ακόμα.

Οι επιστήμονες χτυπούν το «καμπανάκι» υποστηρίζοντας πως όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο –ειδικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες- πρέπει να σπεύσουν.

Η γρίπη «χτυπά» όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο

Οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιπλοκές της γρίπης είναι κυρίως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα αλλά και όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο.

Σύμφωνα με την κα Τζένη Κρεμαστινού, Πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μόλις το 10,5% του πληθυσμού έχει κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης φέτος, με το ποσοστό να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό ανάμεσα στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, νήπια), όπου μόλις το 23,6% έχει εμβολιασθεί, αλλά και στους επαγγελματίες της υγείας όπου φτάνουμε στο ελάχιστο 8%.

Η κα Κρεμαστινού τόνισε ότι βρισκόμαστε στο peak της προσβολής από την γρίπη. Ηδη, 72 περιστατικά στις 1.000 νοσηλείες χρειάστηκαν εισαγωγή σε εντατική μονάδα, ενώ από αυτά τα 2 αφορούσαν σε προσβολή από τον επικίνδυνο ιό Η1Ν1. Το ένα, που οδήγησε και στο θάνατο ενός μικρού παιδιού, ήταν αυτό για το οποίο το Newsbomb.gr έγραψε την περασμένη εβδομάδα (το άτυχο κορίτσι που μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από την Λιβύη), ενώ το δεύτερο αφορούσε σε μία γυναίκα που όμως διέφυγε τον κίνδυνο.

«Έσβησαν» δύο παιδιά

Θύματα της φονικής γρίπης έπεσαν δύο παιδιά, ένα των οποίων ήρθε με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από τη Λιβύη. Οι γιατροί, στο Νοσοκομείο Παίδων όπου και νοσηλευόταν το αγοράκι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες δεν κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή. Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ένα εξάχρονο παιδί έχασε τη μάχη για τη ζωή από επιπλοκές της γρίπης.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr