Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ώρες αγωνίας για την ελληνική οικονομία


Οι επόμενες ώρες μέχρι την Πέμπτη το βράδυ στις 22.00 και το διεθνές παρασκήνιο συμφερόντων γύρω από την επιτυχία ή όχι του ελληνικού PSI θα δώσουν απάντηση για το αν θα ξημερώσει την Παρασκευή μια νέα ημέρα για την ελληνική οικονομία.


Το ζητούμενο της ευρείας ή όχι συμμετοχής των κατόχων ελληνικών ομολόγων στη διαδικασία ανταλλαγής, παρά τις δηλώσεις και τις διαρροές, παραμένει. Αντίστοιχα, παραμένει και η αγωνία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, οι οποίες στην «απίθανη» περίπτωση αποτυχίας, θα πρέπει να ενεργοποιήσουν ταχύτατες διαδικασίες εξεύρεσης νέας λύσης στο ελληνικό πρόβλημα.

Η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους κατόχους ομολόγων απειλώντας εκτός από την ενεργοποίηση των CACs και με τον αποκλεισμό όσων απέχουν, από τα προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Οι τράπεζες που θα αρνηθούν εθελοντική συμμετοχή στο PSI δεν θα λάβουν στήριξη για την ανακεφαλαιοποίησή τους, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου, σε συνάντηση με εκπροσώπους των γερμανικών τραπεζών που είχε τη Δευτέρα στην Φραγκφούρτη.

Πάντως, η ενεργοποίηση των CACs που κάθε άλλο παρά αποκλείεται, δεν είναι «κακή λύση» για την Ελλάδα, αλλά η χώρα θα χαρακτηριστεί ότι βρίσκεται σε "credit default", οπότε, είναι πολύ πιθανή και η πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) από τις εκδότριες ξένες (κυρίως αμερικανικές) τράπεζες.

«Δεν μπλοφάρουμε»

- "Δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη προσφορά, η οποία θα είναι καλύτερη από το αυτή" που περιλαμβάνει το PSI, δήλωσε χθες ο αν. υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης. Ερωτώμενος για τις αρνήσεις ορισμένων επενδυτών να συμμετάσχουν είπε "εκείνοι θέλουν να δοκιμάσουν αν εμείς μπλοφάρουμε ή όχι .Αυτή τη στιγμή ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι η Ελλάδα στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν ενεργεί μόνη της, αλλά έχει τη στήριξη και την ενεργό συμπαράσταση τόσο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου".

- «Δεν θα υπάρξει κανένας οίκτος απέναντι στους αντιρρησίες των ομολόγων που διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο, καθώς πολλοί εξ αυτών είναι hedge funds τα οποία αγόρασαν τα χρεόγραφα με την ελπίδα της πλήρους αποπληρωμής, ενώ άλλοι επενδυτές υπέστησαν ζημιά περίπου 75%. Θα σκιαγραφηθούν ως τα διαβολικά hedge funds και κανείς δεν θα τους λυπηθεί. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν επιλογή,» δήλωσε αξιωματούχος.

Προβλέψεις για συμμετοχή 75%

Δύσκολη θεωρούν ξένοι αναλυτές, την προσέγγιση του στόχου για εθελοντικές συμμετοχές στο 90%, που θα οδηγούσε σε αποφυγή της ενεργοποίησης των CACs, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή θα κυμανθεί μεταξύ 75% και 80%. Η προθεσμία των προσφορών λήγει αύριο, 8 Μαρτίου στις 10:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος και όπως δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου, δεν θα παραταθεί.

Σημαντική συμφωνία με τις ελληνικές τράπεζες

Χθες το βράδυ, έξι μεγάλες ελληνικές τράπεζες συμφώνησαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στην πλήρη και καθολική αποδοχή των όρων του PSI και την ένταξη όλων των ομολόγων, ελληνικού και αλλοδαπού δικαίου, αλλά και των εγγυημένων από Δημόσιο δανείων των ΔΕΚΟ. Προηγήθηκε επίσης η αποδοχή του PSI, από 12 μεγάλες τράπεζες της Συντονιστικής Επιτροπής του IIF( Allianz, Alpha Bank, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Eurobank EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa San Paolo και Εθνική Τράπεζα) αλλά και των γερμανικών τραπεζών.

Τι λένε οι ξένοι αναλυτές

- Σύμφωνα με το Dow Jones, η Ελλάδα είναι αισιόδοξη ότι θα επιτύχει συμμετοχή 75%-80% στην ανταλλαγή ομολόγων, που στόχο έχει να μειώσει περισσότερο από το ήμισυ των ομολόγων 177 δισ. ευρώ που έχουν εκδοθεί με βάση την ελληνική νομοθεσία, αναφέρουν πηγές με άμεση γνώση του θέματος. Το ποσοστό συμμετοχής υπολείπεται κατά πολύ του 90% που χρειάζεται για να αποφευχθεί η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης, με τις οποίες θα υποχρεωθούν να συμμετάσχουν και οι απρόθυμοι επενδυτές. "Όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, η Αθήνα, οι ιδιώτες πιστωτές, η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- είναι σίγουροι ότι η ανταλλαγή θα προχωρήσει. Αλλά πιθανότατα τα CACs θα χρειαστούν και θα ενεργοποιηθούν", δήλωσε στο πρακτορείο πηγή που γνωρίζει.

- Ίδιο ποσοστό συμμετοχής (75-80%) αναφέρουν και οι FT, σημειώνοντας πως αν ενεργοποιηθούν τα CACs το ποσοστό συμμετοχής ενδέχεται να φτάσει τα επίπεδα του 90-95% και η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα. "Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα CACs θα ενεργοποιηθούν μόλις κλείσει η προσφορά το βράδυ της Πέμπτης", δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

- Το IIF θέλει οι ομολογιούχοι να υπογράψουν ως την Πέμπτη την συμφωνία ανταλλαγής που έχει στόχο να γλιτώσει την Ελλάδα από χρέη 100 δισ. ευρώ και να θέσει την χώρα σε πορεία σταθερότητας. Το International Institute of Finance προειδοποίησε ότι ένα άτακτο χρεοστάσιο θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές άνω του 1 τρισ. ευρώ στην ευρωζώνη.

- Ο κ. Charles Blitzer, πρώην ανώτερο στέλεχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι η ανακοίνωση σηματοδοτεί για πρώτη φορά την πρόθεση των Αθηνών να σταματήσουν τις πληρωμές σε όσα ομόλογα διέπονται από τον διεθνή νόμο. «Δεν δεσμεύθηκαν ότι δεν θα πληρώσουν, αλλά πάντως απείλησαν,» δήλωσε.
ΠΗΓΗ: newscode.gr