Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Πάλι εκτός στόχων Ελλάδα και Ευρωζώνη

Μπορεί η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση να κλείδωσε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ωστόσο τα νέα που μας έρχονται από την Κομισιόν δεν είναι και τα καλύτερα.Η Κομισιόν αναθεωρεί προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης για το 2012, διαβλέποντας ύφεση 0,3%, έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 0,5%.


Ως προς την ελληνική οικονομία, η Κομισιόν βλέπει για το 2012 ύφεση 4,4%, έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 2,8%.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή θα είναι η δεύτερη χρονιά ύφεσης για την ευρωζώνη μέσα σε διάστημα μόλις 3 ετών.
Ο Ευρωπαίους επίτροπος ωστόσο Όλι Ρεν εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας πως «πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η επιβράδυνση της ευρωζώνης θα είναι ήπια». Πρόσθεσε όμως ότι «δεν προβλέπεται προς το παρόν ισχυρή ανάκαμψη».

Σημαντική είναι η επιδείνωση των εκτιμήσεων συνολικά για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Για την Ισπανία, η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 1% έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 0,7%. Για την Ιταλία, προβλέπει ύφεση 1,3% έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 0,1%. Δυσμενείς είναι επίσης οι εκτιμήσεις της και για την Πορτογαλία, για την οποία προβλέπεται ύφεση 3,3% για το 2012, έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 3%.

Πτωτικά αναθεωρούνται οι προβλέψεις της Κομισιόν και για τον πυρήνα της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, η Γερμανία εκτιμάται ότι θα καταγράψει ανάπτυξη 0,6% έναντι αρχικής εκτίμησης για αύξηση ΑΕΠ 0,8%. Το γαλλικό ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί κατά 0,4% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,6%.
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr