Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

A. ΜΕΡΚΕΛ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ


Σε συνεχή επικοινωνία με τους ευρωπαίους... εταίρους βρίσκεται ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει στην ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Παπαδήμος είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία... με την Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς επίσης, την Δευτέρα, αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την έγκριση του δεύτερου πακέτου βοήθειας της Ελλάδας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα απευθύνει διάγγελμα για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, καθώς διογκώνεται το κίνημα των βουλευτών της που προτίθενται να μην το υπερψηφίσουν, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του εισηγητή του προϋπολογισμού σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, o αριθμός των βουλευτών του κόμματος της Μέρκελ, αλλά και του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) που θα καταψηφίσουν ανέρχεται πλέον σε 12 έναντι τεσσάρων την περασμένη Τετάρτη.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε με επιστολή του από τους Γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η επιτυχία του δεν είναι εγγυημένη.
"Απρόβλεπτο" και με "σημαντικούς κινδύνους" χαρακτήρισε η καγκελάριος Μέρκελ το μονοπάτι, είτε της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είτε της χρεοκοπίας της, σε δηλώσεις που έκανε από το Στράλζουντ της Βαλτικής, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η κ. Μέρκελ, αντιθέτως, επαίνεσε τις ελληνικές προσπάθειες διαχείρισης της κρίσης χρέους και τόνισε την ανάγκη να παραμείνει συμπαγής η Ευρωζώνη των 17 κρατών - μελών. "Αυτό που ψήφισε η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ σημαντικό", σημείωσε η κ. Μέρκελ.
Και οι δύο, πάντως, στη κοινή συνέντευξη Τύπου, κατέστησαν σαφές ότι μόνο εφόσον εκπληρώσει τους αυστηρούς όρους η Ελλάδα θα λάβει τη βοήθεια των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι περιμένει την θετική έκβαση της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους και σημείωσε ότι οι δόσεις της βοήθειας θα εκταμιευθούν εφόσον η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις.
Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση της Ελλάδας παίρνει πολύ σοβαρά τα καθήκοντά της, αλλά διευκρίνισε ότι το Eurogroup θα πρέπει και πάλι να επιβεβαιώσει ότι είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.
ΠΗΓΗ: 24wro