ΜΟΥΣΑΚΑΣ
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό μελιτζάνες
125 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
ΓΕΜΙΣΗ ΚΙΜΑ
1 κιλό κιμά
350 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
1-2 κ.σ. ντοματοπελτέ
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
75 γρ. λάδι
1 πρέζα κοκκινοπίπερο, μαύρο πιπέρι, αλάτι
2-4 σκελίδες σκόρδο
μπαχαρικά: 2 πρέζες ρίγανη, 1 πρέζα γαρύφαλλο, 1 πρέζα κανέλλα, ½ φύλλο δάφνης
2 δόσεις μπεσαμέλ (με τους 2 κρόκους του αβγού)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβετε τις μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες πάχους 1 εκ. περίπου. Τις αλατίζετε, τις αφήνετε στο αλάτι για 30\', τις πλένετε, τις στραγγίζετε και τις σκουπίζετε καλά.
Τις τηγανίζετε μέσα σε μπόλικο καυτό λάδι. Τα στραγγίζετε καλά σε σουρωτήρι και χαρτί κουζίνας.
Σε κατσαρόλα βάζετε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζετε ελαφρά το κρεμμύδι και τον κιμά. Προσθέτετε τα μπαχαρικά, λίγο νερό και βράζετε τον κιμά για 45'.
Στη συνέχεια προσθέτετε τη ντομάτα, το ντοματοπολτό, το σκόρδο και το αλάτι και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ (προσοχή: τους κρόκους τους προσθέτουμε αφού χλιάνει λίγο η σάλτσα).
Στο ταψί στρώνουμε τις μελιτζάνες,τις σκεπάζουμε με κιμά, πασπαλίζουμε με τυρί. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και φρυγανιά και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο.