Δηλώσεις που προκαλούν απορία σχετικά με το αν τα μέτρα του νέου Μνημονίου είναι αρκετά, έκαναν αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.
Καθώς η χώρα μας είναι εκτός στόχων για ακόμα μια χρονιά , με το 2012 να προβλέπεται εξίσου υφεσιακό για την οικονομία, πλέον ο στόχος είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014!
Το να μπορέσει η Ελλάδα να εμφανίσει έστω και οριακή ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια, αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να πετύχει το PSI σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας που παρουσιάστηκε στο Eurogroup. (διαβάστε σχετικά εδώ).
Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν μεταξύ άλλων ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές μισθών προκειμένου να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Μόλις μερικές ώρες μετά την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας ύψους 130 δισ ευρώ από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αξιωματούχοι είπαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα μείωση των θέσεων εργασίας κατά 150.000, καθώς και να μειώσει το κόστος εργασίας κατά 15% μέσα στην επόμενη τριετία!
"Αναμένουμε η Ελλάδα να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014", είπε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος της ΕΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί. "Για φέτος βλέπουμε συρρίκνωση 4,5% (του ΑΕΠ) και στασιμότητα για το 2013. Αυτό σημαίνει συρρίκνωση μεγαλύτερη του 17% στη διάρκεια τεσσάρων ετών", είπε ο αξιωματούχος.
Δεν ξεχνούν τον κατώτατο μισθό
Παρά την δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, οι Ευρωπαίοι δείχνουν να μην ικανοποιούνται.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερος από τον αντίστοιχο πορτογαλικό και ισπανικό.
Το κόστος εργασίας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί περισσότερο από 30% την τελευταία δεκαετία, σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ.
Η αντίστοιχη αύξηση στην Γερμανία ήταν 5%.
Στα πλαίσια του νέου πακέτου μέτρων που προωθεί η Ελλάδα για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 από το 160% του ΑΕΠ σήμερα, η χώρα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 19 δις ευρώ από τις 35 αποκρατικοποιήσεις που προβλέπει το νέο μνημόνιο μέχρι το 2014. Ο στόχος αυτός είναι πολύ χαμηλότερος από τον προηγούμενο στόχο των 50 δις.
Σε υψηλά επίπεδα η ανεργία και το 2014
Εκτός από την δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ, οι αξιωματούχοι πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει και πάλι στις αγορές κεφαλαίου το 2014. Ωστόσο, ακόμα και αν επιτευχθεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης, η ανεργία δεν θα υποχωρήσει πριν το 2014, έτος στο οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 17%. Για το 2015, η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στο 15%, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ: newsbomb.gr