Μία εθελοντική πρωτοβουλία υποστήριξης και προσφοράς σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, κινδυνεύοντας ακόμη και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, γεννήθηκε στους κόλπους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι δράσεις της βρήκαν σε ελάχιστο διάστημα σημαντική ανταπόκριση στον φοιτητικό κόσμο, με αποτέλεσμα, σήμερα, να αριθμεί 100 μέλη, ενώ εξακολουθεί να διευρύνεται με ταχείς ρυθμούς.
Πρόκειται για την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και Συνεργασίας που συστήθηκε μόλις πριν δύο εβδομάδες από 15 φοιτητές (Νομικής, Πολυτεχνείου, Οικονομικό, Χημικό, Φιλοσοφική) και προορίζεται για φοιτητές. Η Εθελοντική Πρωτοβουλία στηρίζεται στην αυτό-οργάνωση μέσω του διαδικτύου (διαθέτει σελίδα στο Facebook και στο Twitter), από όπου συντονίζονται τα μέλη της και γίνονται οι ενημερώσεις των δράσεών της, ενώ απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά και να κινητοποιηθούν υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά συμφοιτητών τους.
«Το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή, που απασχολεί έναν μεγάλο αριθμό συμφοιτητών μας, είναι η στέγαση. Οι φοιτητικές εστίες καλύπτουν τις ανάγκες μόνο για το 3% των φοιτητών, αλλά είναι πολλοί πλέον αυτοί, οι οποίοι αναγκάζονται να ξενοικιάσουν τα σπίτια τους και να έρχονται στη Θεσσαλονίκη μόνο για τις εξετάσεις, επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα διαμονής. Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που το βλέπουμε καθημερινά στους συμφοιτητές μας» αναφέρει στο ΑΜΠΕ ένας εκ των ιδρυτικών μελών της Πρωτοβουλίας, φοιτητής Νομικής, Αντώνης Ξυλουργίδης.
Χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και Συνεργασίας βρίσκει φοιτητές που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, τους φέρνει σε επαφή και προωθεί την συστέγασή τους σε κοινό σπίτι, επαναφέροντας και πάλι την «ξεχασμένη» κουλτούρα της συγκατοίκησης. «Όταν δύο και τρία άτομα μοιράζονται ένα διαμέρισμα, τα έξοδα μειώνονται σημαντικά» αναφέρει ο κ.Ξυλουργίδης.
Το Φεστιβάλ Φαγητού και το Μπαζάρ
Ωστόσο, η Πρωτοβουλία αναλαμβάνει δράση και στο θέμα της σίτισης και της ανταλλαγής προϊόντων. Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η δράση της παροχής οικονομικού μενού στους φοιτητές, μέσω του Student Food Festival (Φεστιβάλ Φαγητού Φοιτητών). Στη δράση αυτή θα συμμετέχουν οι Σύλλογοι Ιδιοκτητών Χώρων Εστίασης (εστιατόρια και καφέ) της πόλης, ώστε να προσφέρουν μία συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας, μενού σε πολύ χαμηλό κόστος, σε φοιτητές με την επίδειξη του πάσο. Σχετική πρόταση για τον συντονισμό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα απευθύνει η Πρωτοβουλία Φοιτητών στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Εξάλλου, σε ένα μήνα θα λειτουργήσει και το Μπαζάρ ανταλλαγής προϊόντων του δικτύου των φοιτητών, σε συγκεκριμένο χώρο εντός του πανεπιστημίου (σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές), που θα ανακοινωθεί μέσω του διαδικτύου. Στο Μπαζάρ θα διακινούνται αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούν πια οι φοιτητές (π.χ. έπιπλα, συσκευές, προσωπικά αντικείμενα, ρούχα κ.α.) είτε γιατί δεν τα χρειάζονται πια είτε γιατί έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και ξενοικιάζουν τα σπίτια τους.
«Τα αντικείμενα αυτά μπορούν να προσφέρονται σε ιδρύματα για παιδιά άπορα και ορφανά. Ετσι θα κάνουμε την αλληλεγγύη μας μία κοινωνική πράξη» επισημαίνει ο κ.Ξυλουργίδης.