Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Πληρώνονται τα CDS, γλιτώνουμε 105 δισ. ευρώ


Με απόφασή της η ISDA κρίνει ότι προκλήθηκε πιστωτικό γεγονός από την ενεργοποίηση των CACS άρα τα CDS ύψους 70 δις. δολαρίων που είχαν ποντάρει στη χρεοκοπία της Ελλάδας θα πληρωθούν από τις εκδότριες τράπεζες, αποφέροντας κέρδη στους κατόχους τους ύψους 3,5 δις. δολαρίων.



Η πληρωμή των CDS δεν αφορά την Ελλάδα, αφορά όμως τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου καθώς τα hedge funds που πληρώνονται για το ποντάρισμά τους, ενθαρρύνονται προκειμένου να ποντάρουν αντίστοιχα και στη χρεοκοπία άλλων χώρων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

Η αποπληρωμή των CDS δεν είναι κάτι άμεσο και το ακριβές ποσό των χρημάτων που αλλάζει αυτή τη στιγμή χέρια θα καθοριστεί σε δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου.

Μείωση του χρέους κατά 105 δισ. ευρώ, ή 51% του ΑΕΠ επιφέρει το PSI, με το συνδυασμό εθελοντικής συμμετοχής και της υποχρεωτικής, μέσω της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs), που αποφασίστηκαν από το Eurogroup και το υπουργικό Συμβούλιο.

Το συνολικό χρέος που εντάσσεται στο PSI είναι ονομαστικής αξίας 197 δισ. ευρώ, ή το 95,7% του συνόλου των ομολόγων, ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ. Η αξία των ομολόγων ύψους 197 δισ. ευρώ αντικαθίσταται, τη Δευτέρα, από νέους τίτλους διάρκειας από ένα έτος μέχρι και 30 χρόνια, συνολικού ύψους 91,6 δισ. ευρώ και διαγράφεται χρέος ύψους 105,4 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: newscode.gr