Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Τι αλλάζει ο Π. Οικονόμου στα φορολογικά


Η καρέκλα του εκάστοτε υπουργού με έδρα την Καραγιώργη Σερβίας, είναι ηλεκτρική! Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, οι κοινωνικές δαπάνες και όλες σχεδόν οι πληρωμές του Δημοσίου, εξαρτώνται απόλυτα από τα έσοδα που θα φέρουν οι υπηρεσίες που υπάγονται στην Καραγιώργη Σερβίας.


Σήμερα, στην ηλεκτρική καρέκλα, κάθεται ο Παντελής Οικονόμου, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Στην πιο κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία, «έχει καθήκον» να αυξάνει καθημερινά τα κρατικά έσοδα ώστε να πιάνουν τους στόχους του Μνημονίου, σε μια αγορά που πλήττεται από τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία. Η πιο σημαντική όμως δουλειά, πέρα από την επιμονή και την εφευρετικότητα, είναι η σύνταξη ενός νέου φορολογικού νόμου που θα βάζει τάξη στο απίστευτα αντιπαραγωγικό και γραφειοκρατικό σημερινό «μπάχαλο» και θα απαλλάξει τους φορολογούμενους από τις ταλαιπωρίες και αδικίες που υφίστανται.

- Η μεταρρύθμιση λοιπόν που σχεδιάζεται και θα είναι έτοιμη στις αρχές Απριλίου, στοχεύει στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στη μείωση του κόστους συμμόρφωσης (εξορθολογισμός προστίμων) και στο να είναι φιλικό για την ανάπτυξη. Το νέο φορολογικό, θα φέρει κλείσιμο 200 εφοριών έως το τέλος του έτους, αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, στο ΦΠΑ όπου τα σενάρια προβλέπουν καθιέρωση δύο συντελεστών (9% και 19% ή 11% και 21%), στους φόρους ακινήτων, όπου προωθείται ενοποίηση των φόρων κατοχής ακίνητης περιουσίας (ειδικό τέλος ακινήτων και Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) αλλά και στις ασφαλιστικές εισφορές, για τις οποίες προβλέπεται μείωση με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης.

- Η κινητοποίηση του ΣΔΟΕ έχει ήδη φέρει αποτελέσματα στις προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ για πρώτη φορά δεν υπάρχει το «ακαταδίωκτο» για τους επώνυμους της ελληνικής επιχειρηματικής ζωής. Προς το παρόν τα ταμεία του κράτους δεν έχουν …ζεσταθεί από τις συλλήψεις των μεγαλοοφειλετών όσο θα περίμενε κανείς, εξαιτίας των προθεσμιών που επιβάλλουν οι θεσμοί της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ανέρχεται σε 70 ο αριθμός των ατόμων που έχουν οδηγηθεί ως σήμερα στο αυτόφωρο για χρέη προς το Δημόσιο. Σε όλους αυτούς όμως τα δικαστήρια έδωσαν διορία περίπου δύο μηνών και στην πλειοψηφία τους …αμέλησαν ή δεν κατάφεραν να βρουν τα χρήματα , ούτε καν για την πρώτη ή δεύτερη δόση της ρύθμισης, που θα έπρεπε να είχαν κάνει στην εφορία. Σε άλλες 30 περιπτώσεις οι οφειλέτες του Δημοσίου, συγκέντρωσαν και κατέβαλαν ποσό περί τα 9 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποφύγουν προσωρινά τη σύλληψη.

- Στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων τα δικαστικά τμήματα έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την δίωξη και άλλων επωνύμων επιχειρηματιών που βρίσκονται στις λίστες που δημοσιοποιήθηκαν για μεγάλα χρέη προς το Δημόσιο.


Λύθηκε το θέμα με το χαράτσι στους βιομηχανικούς χώρους

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας εκφράζει την ικανοποίησή του για την διορθωτική ενέργεια του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, με την οποία απαλλάσσονται του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους τα ακίνητα Βιοτεχνικής ή Βιομηχανικής χρήσης, με την προσκόμιση της –σε ισχύ- άδειας λειτουργίας καθώς και των φορολογικών εγγράφων από τα οποία να προκύπτει ότι στα ακίνητα αυτά δεν ασκείται άλλη δραστηριότητα (εμπορία, παροχή υπηρεσίας κλπ.).

Νέο σύστημα στις τελωνειακές διαδικασίες για τις εξαγωγές

Από τις 2 Απριλίου 2012, ουσιαστικά οι εξαγωγές θα διενεργούνται χωρίς έγγραφα και ανθρώπινη μεσολάβηση. Διευκολύνεται το εξαγωγικό εμπόριο, μειώνονται τα περιθώρια απάτης και ενισχύονται οι δυνατότητες προγραμματισμού και στόχευσης των ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται είναι οι ακόλουθες:

1. Η υποβολή εγγράφων στο Τελωνείο από τους συναλλασσόμενους, αντικαθίσταται από την επικοινωνία δια μέσου ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε όλες τις φάσεις του καθεστώτος εξαγωγής.
2. Οι απαιτούμενες δηλώσεις των συναλλασσομένων που κατατίθενται στο τελωνείο (διασαφήσεις εξαγωγής) καθώς και αιτήματα όπως η ακύρωση ή η διόρθωση της διασάφησης εξαγωγής, θα κατατίθενται πλέον ηλεκτρονικά.
3. Οι αποφάσεις του τελωνείου (π.χ. απόφαση για έλεγχο, για άδεια παραλαβής για εξαγωγή, για έξοδο, επιβεβαίωση εξόδου), θα γνωστοποιούνται στον συναλλασσόμενο ηλεκτρονικά.
4. Η ηλεκτρονική υποβολή της διασάφησης εξαγωγής πραγματοποιείται εντός καθορισμένων από τις διατάξεις προθεσμιών, πριν την αναχώρηση του μέσου μεταφοράς ή πριν την φόρτωση των εμπορευμάτων στο μέσο μεταφοράς που διέρχεται τα σύνορα.
5. Η ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ τελωνείου και οικονομικού φορέα καταργεί την υποχρέωση της δια ζώσης επικοινωνίας μεταξύ συναλλασσόμενου και τελωνειακού υπαλλήλου.

Η τεχνολογία χτυπά το λαθρεμπόριο καυσίμων

Η νέα τεχνολογία μπαίνει στην υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Δορυφόρος και ραδιοκύμματα θα «πιάνουν» τους λαθρεμπόρους, ενώ εγκαθίσταται σύστημα εισροών – εκροών σε όλα τα σημεία τροφοδοσίας, πρατήρια, διυλιστήρια, εφοδιαστές πλοίων.

Η επιστροφή του ΦΠΑ

Άμεσους ελέγχους στις επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ θα προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και να δώσει ταχύτερα τη ρευστότητα που έχει ανάγκη η αγορά.

Δύο προτάσεις για ακίνητα και φοροδάνεια

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών έχει… παράδοση στο να υποβάλλει προτάσεις ανατρεπτικές που αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα στην πραγματική οικονομία. Δική του πρόταση στον Πρωθυπουργό είναι ο Ενιαίος Φόρος στα Ακίνητα με παράλληλη κατάργηση όλων των σημερινών που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες. Δική του είναι και η πρόταση να εξεταστεί η περίπτωση χορήγησης Φοροδανείων, για φορολογούμενους που θέλουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος αλλά η συγκυρία δεν τους το επιτρέπει.

ΠΗΓΗ: newscode.gr