Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Τόμσεν: «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απόκλισης για την Ελλάδα»


Το στίγμα των προθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως καταγράφονται και στην έκθεση της «Αποστολής» του Ταμείου, έδωσε απόψε ο Πολ Τόμσεν, μετά την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή του Ταμείου στη νέα δανειακή συμφωνία στήριξης της Ελλάδας.


Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης και απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις, τόσο ο κ. Τόμσεν, όσο και ο Μαρκ Φλάναγκαν, αναφέρθηκαν στις οικονομικές προοπτικές της χώρας μας και στις εξελίξεις που προδιαγράφονται.

Μεταξύ άλλων, ζήτησαν μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη δημοσιονομική προσαρμογή, πιστή εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι απαιτούνται «δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ότι υπάρχει «κενό ανταγωνιστικότητας» και πως χρειάζεται «εσωτερική υποτίμηση».

Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «αποτυχία επίτευξης των οικονομικών στόχων, θα οδηγήσει σε μη διατηρήσιμη δυναμική του προγράμματος», προσθέτοντας «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απόκλισης».

Επίσης, επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις τους για να κλείσουν ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις, να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στο δημόσιο, να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγικότητα, να μπουν κανόνες και να εισαχθούν μέτρα στην αγορά εργασίας και να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο κ. Τόμσεν επισήμανε ότι για να μειωθεί θα πρέπει να περιοριστούν και άλλο οι δημόσιες δαπάνες, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους φόρους, όπως είπε, σημειώνοντας επίσης την άμεση ανάγκη βελτίωσης του συστήματος και εφαρμογής κανονισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και πως δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια για καθυστερήσεις και αποκλίσεις, όπως είχε συμβεί το 2011.

Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα στηρίζει οικονομικά την Ελλάδα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016, με βάση το νέο τετραετές πρόγραμμα του Ταμείου, εκφράζοντας σιγουριά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές έως το 2020, αλλά δεν προσδιόρισε ακριβώς ποτέ μπορεί να γίνει αυτό.

Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση της χώρας, τα στελέχη του ΔΝΤ εμφανίστηκαν αισιόδοξα επειδή, όπως είπαν, τα δυο μεγάλα κόμματα στηρίζουν το πρόγραμμα, όπως και οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι δεν βλέπουν πρόβλημα με τις πρόωρες εκλογές, γιατί ευελπιστούν ότι «τα συμφωνηθέντα θα εφαρμοστούν».

ΠΗΓΗ: newscode.gr